24 mar. 2013

Vulcanii Noroioşi


O destinaţie foarte populară pentru motocicliştii bucureşteni.  Drumul este destul de lejer, este frumos, nu este foarte lung, iar destinaţia este foarte interesantă. Este perfect pentru o excursie de weekend

Sincer să fiu, totul pare mai promiţător decât este în realitate. Vulcanii Noroioşi... o împerechere ciudată de cuvinte. Vulcanii te duc cu gândul la foc şi aer, noroiul te duce cu gândul la apă şi pământ. Tot ce trebuie să faci este să vii cu sufletul deschis şi vei putea descătuşa puterea contopită a celor 5 elemente fundamentale. Wow!

Dacă te aştepţi să apară Bruce Willis, ei bine nu o să apară. Dacă te aştepţi să găseşti ceva măreţ, ceva uriaş şi înspăimântător, te aştepţi degeaba. Vulcanii Noroioşi sunt de dimensiunea unor muşuroaie de furnici, doar câteva conuri sunt ceva mai mari de atât. Dar asta nu înseamnă că nu sunt interesanţi. Măcar pentru faptul că acest fenomen este destul de rar întâlnit. România este singurul loc din Europa unde se găsesc astfel de vulcani, iar în lumea largă mai pot fi găsiţi doar în Siberia şi Australia. Zona Pâclele Mari – Pâclele Mici a fost declarată monument al naturii încă din 1924.

Care-i treaba cu vulcanii aştia? Ei s-au format prin erupţia gazelor degajate de zăcămintele de hidrocarburi. Pornind din adâncul pământului, gazele îşi fac loc către suprafaţă, aducând cu ele apa şi noroiul pe care le întâlnesc în cale. Din cauza acestor gaze, fumătorii vor trebui să-şi ia o pauză. Dacă vor să fumeze pot să o facă înainte să intre în zona protejată a vulcanilor.


Totuşi, există şi măreţie, dar nu privind în înaltul cerului ci în largul orizontului. Pe o suprafaţă de vre-o 20 de hectare totul e pustiu. Nu creşte nicio plantă. Parcă este un peisaj de pe altă planetă.  Noroiul proaspăt venit din adâncuri desenează limbi uriaşe cenuşii peste nămolul alb deja uscat. Departe, în zare, totul este normal – copaci şi verdeaţă din belşug.


Trebuie neapărat să-ţi aduci cu tine aparatul foto. Dacă ai norocul să prinzi o zi însorită (ceea ce nu e greu pentru că peste vară majoritatea zilelor sunt pline de soare) atunci vei putea obţine câteva cadre spectaculoase. 

În orice caz, este distractiv să încerci să surprinzi exact momentul unei erupţii.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu